Նովոսիբիրսկի պետական տեխնիկական համալսարանի աշխատակիցները բիոպոլիմերներից գել են մշակել, որը երկարացնում է մրգերի պահպանման ժամկետը սենյակային ջերմաստիճանում։ Պտուղները կարելի է մշակել ինչպես փաթեթավորման փուլում, այնպես էլ անմիջապես ծառի վրա, ТАСС-ին ասել է համալսարանի էլեկտրաֆիզիկական կայանքների և արագացուցիչների ամբիոնի ուսուցիչ Եկատերինա Լիտվինովան։
«Մենք արդեն փորձարկել ենք գելերը խնձորի և մանդարինի վրա։ Բիոգելի բարակ շերտը պաշտպանում է պտուղները արագ չորացումից. խնձորների անվտանգությունը սենյակային ջերմաստիճանում եռապատկվել է, դրանք պահվում են երեք շաբաթ»,- ասել է Լիտվինովան։
Նա պարզաբանել է, որ գելը բաղկացած է երկու կենսապոլիմերից և կապող նյութից, դրա բաղադրությունը լիովին օրգանական է և մրգերից լվացվում է սովորական ջրով, իսկ պատահական ընդունումն անվտանգ է։ Ի տարբերություն մոմի, որն օգտագործվում է սննդի արդյունաբերության մեջ խնձորի երկարաժամկետ պահպանման համար, գելը լիովին կենսաքայքայվող է և թույլ է տալիս իր միջով մրգի հոտի անցկացումը։
Ենթադրվում է, որ բիոգելային ցողման միավորը կներկառուցվի փաթեթավորման գծում: Փոքր տնտեսությունների աշխատակիցները նույնպես կկարողանան բերքը մշակել անմիջապես ծառերի վրա կամ պտուղները հավաքելուց հետո։
Գիտնականները գարուն-ամառ սեզոնի սկզբին գազարի և հատապտուղների վրա բիոգելը փորձարկելու անմիջական ծրագրեր ունեն: Հետագայում դիտարկվում է ապրանքը որպես կոսմետիկ արտադրանք փորձարկելու հնարավորությունը։
news.am
Անուն* | |
Ձեր էլ. հասցեն* | |
Ուղարկվող էլ. հասցեն* | |
Комментарии
нет комментариев
Написать комментарий
Комментарии может оставить только зарегистрированный пользователь.Вам необходимо авторизоваться или зарегистрироваться