Ռուսաստանում գել է ստեղծվել, որը երկարացնում է մրգերի պահպանման ժամկետը

Նովոսիբիրսկի պետական ​​տեխնիկական համալսարանի աշխատակիցները բիոպոլիմերներից գել են մշակել, որը երկարացնում է մրգերի պահպանման ժամկետը սենյակային ջերմաստիճանում։ Պտուղները կարելի է մշակել ինչպես փաթեթավորման փուլում, այնպես էլ անմիջապես ծառի վրա, ТАСС-ին ասել է համալսարանի էլեկտրաֆիզիկական կայանքների և արագացուցիչների ամբիոնի ուսուցիչ Եկատերինա Լիտվինովան։

«Մենք արդեն փորձարկել ենք գելերը խնձորի և մանդարինի վրա։ Բիոգելի բարակ շերտը պաշտպանում է պտուղները արագ չորացումից. խնձորների անվտանգությունը սենյակային ջերմաստիճանում եռապատկվել է, դրանք պահվում են երեք շաբաթ»,- ասել է Լիտվինովան։

Նա պարզաբանել է, որ գելը բաղկացած է երկու կենսապոլիմերից և կապող նյութից, դրա բաղադրությունը լիովին օրգանական է և մրգերից լվացվում է սովորական ջրով, իսկ պատահական ընդունումն անվտանգ է։ Ի տարբերություն մոմի, որն օգտագործվում է սննդի արդյունաբերության մեջ խնձորի երկարաժամկետ պահպանման համար, գելը լիովին կենսաքայքայվող է և թույլ է տալիս իր միջով մրգի հոտի անցկացումը։ 

Ենթադրվում է, որ բիոգելային ցողման միավորը կներկառուցվի փաթեթավորման գծում: Փոքր տնտեսությունների աշխատակիցները նույնպես կկարողանան բերքը մշակել անմիջապես ծառերի վրա կամ պտուղները հավաքելուց հետո։

Գիտնականները գարուն-ամառ սեզոնի սկզբին գազարի և հատապտուղների վրա բիոգելը փորձարկելու անմիջական ծրագրեր ունեն: Հետագայում դիտարկվում է ապրանքը որպես կոսմետիկ արտադրանք փորձարկելու հնարավորությունը։

news.am


Անուն*
Ձեր էլ. հասցեն*
Ուղարկվող էլ. հասցեն*
 

Комментарии

нет комментариев

Написать комментарий

Комментарии может оставить только зарегистрированный пользователь.
Вам необходимо авторизоваться или зарегистрироваться
Неправильный логин/пароль
Почта
Пароль
 
Имя (обязательно)
Почта (обязательно)
Пароль (обязательно)
 

Баннерная сеть СИП-ДБ©
«Բուկինիստ» ՍՊԸ
Որոնել նյութ ըստ ամսաթվի
  • Հայաստանի Արդյունաբերողների և Գործարարների (Գործատուների) Միություն
  • «Delta Beta» PR-գործակալություն